Telekgerendás
Millecentenáriumi emlékligetMűfüves pályaEgészségházHelyi általános iskolaVasútállomásSzlovák tájházLélekharangHétszínvirág Óvoda és BölcsődeHelyi piacRepülőtérJátszótérSzökőkút Művelődési HázEvangélikus templomOrvosi rendelőIfjúsági Centrum és Közösségi TérÖnkormányzati hivatal
Akadálymentes weboldal
Kezdőlap
Választási információk]
Közérdekű adatok]
Önkormányzat]
Önkormányzati hivatal
Szlovák Önkormányzat
Közintézmények[
Civil szervezetek]
Dokumentumtár
E-ügyintézés
Információk]
Teleki Hírmondó
Képgaléria
Írjon nekünk
Keresés
Eladó ingatlanok községünkben
Telekgerendás Község Önkormányzata
5675. Telekgerendás, Dózsa György u. 13.
Tel.: 06-66-482-147
Fax: 06-66-482-122
E-mail: info@telekgerendas.hu

Aktuális pályázatok:
Összes pályázat

Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola Telekgerendási telephelye

Elérhetőség:

Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola Telekgerendási telephelye
5675. Telekgerendás, Ady Endre u. 10.
Telephely vezető: Petrovszkiné Juhász Mária
Tel./fax: 06-66-482-155
E-mail: bekescsaba@saviokatolikusiskola.hu
Iskola honlapja: http://saviokatolikusiskola.hu/

Iskola bemutatása

Telekgerendás község története az 1950-es évekre nyúlik vissza. A Felsőnyomásként számon tartott településen a békéscsabai állami gazdaság telephelyet létesített, valamint termelő szövetkezetet hoztak létre az idetelepülők.
A terület őslakosai tanyás gazdálkodást folytató szlovák földművesek voltak, akik a csabai határban telepedtek le a XVIII. század második felében. Az 1890-es évekre megépült az egyházi iskola, kialakultak a „tanyasorok”.
1949-ben megalakult a Felsőnyomási Állami Gazdaság, melynek dolgozói részére lakásokat építettek. A Tanyai Tanácsok 1950-ben új települést jelöltek ki, mely a 47-es főút mellett, a Telekgerendás nevet kapta. A település és a környékének életét mindig is a mezőgazdaság és az ahhoz kapcsolódó tevékenységek határozták meg.
A település virágkorát a 70-es és a 80-as évek elején élte. A 90-es években a fejlődés üteme lelassult. A szövetkezet és az állami gazdaság szétesése után megjelentek a magángazdaságok.
Telekgerendás infrastrukturális ellátottsága jó, a vonalas infrastruktúra szerkezetét a Békéscsabával kialakított szoros kapcsolat jellemzi.

Az oktatásról:

A tanyasi iskolák folyamatosan megszűntek, majd 1954-ben felépült az iskola első épülete, mely két tantermes volt, és egyben közösségi célokat is szolgált. A gyermekek számának növekedésével az iskolát bővíteni kellett, így 1961-ben felépült a most is használatos „nagy iskola”.1986-ban tornateremmel és további tantermekkel bővítették.
A Telekgerendási Általános Iskola 1-4. évfolyama 2008. szeptember 1-vel csatlakozott a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskolához. A katolikus egyház ezzel biztosította az alsó tagozatos korú kisgyermekek részére a helyben való tanulás lehetőségét, megkímélve a mindennapos utazás veszélyeitől őket.
A katolikus vallás alapelvei szerint folyik a nevelő-oktató munka, bevonva a családokat is.
A Szeged-Csanád Egyházmegye biztosítja a kis létszámú osztályok működését családias légkörben. Biztosított az egyéni differenciálás, személyre szabott felzárkóztatás, a sajátos nevelésű gyermekek ellátása. Változatos szabadidős elfoglaltságok közül van lehetőség választani.
Az iskola felszereltsége megfelel a 21. század követelményeinek, minden csoportnak lehetősége van interaktív táblával dolgozni, melynek használatához az itt dolgozó pedagógusok rendelkeznek a szükséges végzettséggel.
A mindennapos testnevelés órák tornateremben zajlanak. Az épülethez tágas, zárt, árnyas nagy udvar tartozik.
A telekgerendási iskolának nincs beiskolázási körzete, ezért a környező településekről is szívesen fogad tanulókat. A település autóval és autóbusszal egyaránt jól megközelíthető.
Telekgerendás Község Önkormányzata az iskolába beiratkozott tanulók szüleit anyagilag is támogatja.
A gyermekközpontúság érvényesítésével, családias légkörben, a keresztény szellemiségre épülve oktatjuk, neveljük tanítványainkat. Színvonalas szakmai munkával a becsületesség és a tolerancia jegyében egymásra és a gyermekekre figyeléssel valósítjuk meg céljainkat. Iskolánk hosszú múltja alatt többször változtak annak falai, épületei, de nem változott a bennük munkálkodó pedagógusok fő célja: emberséget, hitet és tudást adni a felcseperedő nemzedéknek

Képek:

© 2024 - telekegerendas.hu
Az aktuális oldalt: 879 alkalommal töltötték le